skip to Main Content

Hortus Oculus

Hortus Oculus is een initiatief van Stichting Land Art Delft. Het idee om een belevingstuin te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking is ontstaan uit een gemeenschappelijke fascinatie van Paula Kouwenhoven (directeur LAD, WAD en beeldend kunstenaar) en Birgit de Bruin (gastcurator en ingenieur).
Geïnspireerd door de snel veranderende dynamiek in de internationale kunst- en techniek wereld en het tegelijkertijd streven naar een inclusieve samenleving.

Insteek was om in de vorm van een outdoor proeftuin de beleving van natuur en kunst door het activeren van alle zintuigen te optimaliseren. Een syntheses tussen natuur, beeldende kunst, ethiek en de actuele technologische ontwikkelingen.

De Hortus Oculus is een ontwerp op de vragen: Hoe anticiperen mensen met een visuele beperking en in het bijzonder de blinde mens, op deze nieuwe technologieën. Hoe ervaren zij die nooit hebben gezien landschap? Kunst? Wie zijn eigenlijk beperkt in de (toekomstige) wereld?

De werktitel van het project ‘De Tuin der Blinden’ was geboren en is later omgedoopt naar Hortus Oculus: “De Tuin der Zienden’. Immers het spreekwoord luidt “In het land der blinden zien”.

 

Land Art Delft

Stichting Land Art Delft (LAD) is ontstaan uit een succesvolle samenwerking tussen de TU Delft en de Stichting World Art Delft. Het kunst landschapspark van LAD is gevestigd in het authentieke Hollandse polderlandschap van Midden-Delfland. Om dit landschap met zijn karakteristieke dijken, sloten en weilanden te behouden en om de geschiedenis door te geven aan een toekomstige generatie, heeft LAD als doel het landschap te transformeren in een kunst landschap.

Door het groene grasland te verrijken met kunstwerken die geïnspireerd zijn door de natuur en de locale geschiedenis, verrast LAD vanaf 2012 haar bezoekers van Delft, de Randstad en ook ver daarbuiten met bijzondere sculpturen in dit authentieke Hollands Landschap.

Het is een bijzonder openbaar landschapspark te midden van de hectiek van de Randstad, waar men kan wandelen, fietsen, fotograferen, picnicken met familie of vrienden, vogels kijken of simpel relaxen met eventueel een boek.

www.landartdelft.nl

World Art Delft

Het kunstcentrum World Art Delft (WAD) biedt een podium aan hedendaagse internationale kunst, poëzie en educatie. Sinds 1999 worden tentoonstellingen, (kunst)symposia, poëzie-evenementen, working labs en educatieprojecten georganiseerd. De expositieruimte met werkruimtes van WAD ligt centraal in het beeldenpark Land Art Delft.

www.worldartdelft.nl


Art Centre Delft

Paula Kouwenhoven en Jeroen van Schie zijn sinds 1999 de boegbeelden en eigenaars van Art Centre Delft. De kern van Art Centre Delft is een voormalige boerderij uit de 19de eeuw. Deze gastvrije ruimte is deels gerenoveerd zodat men kan genieten van lichte en ruime vertrekken die zicht geven op de mooie natuur er omheen.

De glaspartijen -van vloer tot plafond – geven het gevoel dat men in een glazen huis verblijft. Het houten terras biedt in alle seizoenen een subliem uitzicht op het prachtigste stukje natuur van Midden Delftland.

Paula en Jeroen geven internationale kunst een mooie plek en bieden ruimte aan educatieve projecten. Art Centre Delft is nu een vergadercentrum waar kunst, natuur en gastvrijheid met elkaar worden verbonden. Een unieke plek waar trainingen, evenementen, meetings, en coaching gesprekken tot hun volledige recht komen. Zonder overdrijven: dit is dé uitgelezen vergaderplek van de Randstad!

www.artcentredelft.com

Back To Top