Het tuinontwerp van de Hortus Oculus vormt de basis van een blijvende inspirerende en wisselende omgeving waarin zintuiglijke ervaringen bloeien, groeien en jaarlijks worden uitgebreid met kunstwerken. In het landschappelijk ontwerp is aandacht voor specifieke beplanting en een op mensen met een visuele beperking gerichte infrastructuur.

Zacht wuivend riet en de ratelpopulier zijn hoorbaar bij weinig wind en markeren auditief een locatie in de tuin. Niet-visuele herkenbaarheid en locatiebepaling zijn essentieel voor de bezoeker om de tuin onafhankelijk te kunnen verkennen. Als gidslijnen dienen ook de voelbare houten brug en de contrastrijke paden.  Landschappelijke elementen als watergreppels, begroeide sloten, ruige grassoorten, riet, gele lis en inheemse boomsoorten zijn kenmerkend voor het polderlandschap.
De beeldentuin behoudt haar landschappelijke karakter door het ruige grasland subtiel aangevuld met fluitenkruid, het wilgenroosje en de inheemse berenklauw. Natuurlijke drassige plekken in het grasland vormen een natuurlijke habitat voor o.a. padden, salamanders (en kikkers). Deze biotopen geven optimale ruimte aan een levendige flora en fauna in het gebied.

Weelderig is de bloementuin met geurende planten en struiken. Het zorgvuldig samengestelde geurenpalet creëert een onbekende wereld en geurt afwisselend het gehele jaar door.
Voor de beplanting van dit centrale gedeelte in de Hortus Oculus is begin augustus een speciale funding gestart. De geïnteresseerde donateur kan een zelfgekozen plant, struik of boom financieren waarna haar of zijn naam wordt vermeld op een blijvend tekst- en braillebord in de bloementuin.

Het tuinontwerp is een samenwerking tussen Marjolijn Adriaansche (tuinontwerper), Otto (hovenier) en Paula Kouwenhoven (beeldend kunstenaar).

Back To Top