Vriendendienst

In het kader van het thema “Vriendschap” van De Kinderboekenweek tonen jongeren een vriendendienst aan personen met een visuele beperking.
Voor deze mensen is bijvoorbeeld het speciale coulisselandschap nauwelijks in te beelden. Deze ervaring kun je niet laten ruiken of voelen, maar moet vooral verteld worden. De jongeren observeren het landschap en vertellen in hun eigen woorden over dit gebied.

Het educatieproject (9 september-30 november 2018)

Na de zomervakantie kunnen ± 1700 leerlingen van de basisscholen in Delft e.o. een programma aangeboden. In de eerste fase krijgen de leerlingen op school informatie over het landschappelijk gebied van de Hortus Oculus. Zowel de flora en fauna als de historie worden op een diepgaande manier belicht. Een van de onderwerpen is het onderzoek van de archeologe Heleen van Londen. Zij ontdekte dat er Romeinse nederzettingen hebben gestaan, een aspect dat tot de verbeelding zal spreken van de leerlingen. Onderdeel van het programma is de aandacht voor het thema landschap in de poëzie. Met voorbeelden als ‘Denkend aan Holland’ van Marsman. De dichter en medeoprichter van PLINT: Frank Eerhart, zal hieraan deelnemen.

Vervolgens brengen de leerlingen een bezoek aan het beeldenpark Land Art Delft. Onder begeleiding van LAD zullen de leerlingen het gebied verkennen en hun observaties vastleggen in tekeningen, foto’s en tekst. Daarna gaan zij op school individueel aan de slag met het grondig bijvijlen van de tekst.
Dit resulteert uiteindelijk in een gedicht, korte tekst of proza.
LAD selecteert de sterkste teksten en gedichten welke worden ingesproken door de makers.

Deze teksten zijn te beluisteren in de bankjes die op verschillende plekken in de Hortus Oculus en de beeldentuin Land Art Delft.  Deze betonnen bankjes worden speciaal voor de tuin ontworpen en zijn uit degelijk materiaal vervaardigd. De bankjes hebben een prettig en veilig zitcomfort en zijn uitgerust met een eenvoudig te bedienen geluidsysteem. Je zit gemakkelijk, met de voeten op de aarde, met de zon en de wind op je huid, terwijl kinderen hun verhalen vertellen.

In dit project werken we intensief samen met scholen die we hiervoor direct benaderen. DOK Delft heeft de intentie zich bij dit project aan te sluiten. Inmiddels heeft er een succesvolle pilot plaatsgevonden op 7 juni waaraan 2 klassen van het CLD in Delft hebben meegedaan.

Back To Top