Vincent Bijlo en Bas Vollebregt openen eerste beeldentuin voor blinden

De cabaretier, columnist en schrijver Vincent Bijlo opende samen met Wethouder Cultuur Bas Vollebregt donderdag 11 oktober om 16:00 de Hortus Oculus in Delft.

De HORTUS OCULUS is de eerste beelden-/belevingstuin in Nederland voor blinden en slechtzienden. Er zijn verschillende musea in Nederland, zoals o.a. Beelden aan Zee, het van Abbe Museum en het Depot in Wageningen, waar ruimte gemaakt is in de programmering voor Blinden en slecht zienden, maar niet eerder is er in Nederland een blijvend museum/beeldenpark geweest voor deze doelgroep.  De Hortus Oculus heeft permanente plek gekregen in het landschap-en beeldenpark van Land Art Delft (sinds 2012)  grenzend aan de TU Delft campus.

Vincent Bijlo heeft 28 september enthousiast een verkennende wandeling gemaakt om de kunst en het landschap voelend en luisterend te ontdekken. Het kunstwerk van Toshitaka Nishizawa (Japan) schetste hij als ‘vormexperiment speciaal ontworpen voor de hand’. Zomer 2018 hebben de internationale kunstenaars ‘artists in residence’ ter plaatse gewerkt: Toshitaka Nishizawa, Gaku Hayashi,  Yubu Furutani en Kouji Ohno (Japan), Els Otten (Nederland), Dodog Soeseno  (Indonesië), Frank Eerhart (Nederland), Marcel van Zijp (Nederland). De sculpturen van Kouji Ohno (Japan) zijn een co-creatie met de bioloog en TU Delft onderzoeker Henk Jonkers en gemaakt van Zelf-herstellend beton.

Het initiatief is ontstaan door een verzoek vanuit de belangengroepen van de visueel beperkten en ontwikkeld in samenwerking tussen Land Art Delft en de expertise – en belangenorganisaties Oogvereniging, Stichting KUBES, Visio, Bartimeus, Dedicon. Mede mogelijk gemaakt door de fondsen Stichting het LOT, Fonds 1818, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Prins Bernard Cultuurfonds, , De Gemeente Delft, omgevingsfonds Midden-Delfland en Art Centre Delft.

 

Back To Top